sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Liikenneturvallisuusaloite Vantaan kaupungille Vanhempainyhdistys toimitti seuraavansisältöisen liikenneturvallisuusaloitteen Vantaan kaupungille tammikuussa:

Kartanonkosken koulussa on noin 850 oppilasta. Koulun kanssa samassa kiinteistössä toimii päiväkoti, jossa on noin 100 lasta. Lähialueella on kaksi muutakin koulua, joten päivittäin alueella liikkuu runsaasti lapsia ja nuoria.

Kartanonkosken koulun vanhempainyhdistys ry on havainnut alueen liikennejärjestelyissä seuraavat epäkohdat, joihin toivomme Vantaan kaupungin puuttuvan. Alla on kartta, johon vaaranpaikat on merkitty.1.      Pensasaita haittaa näkyvyyttä kevyen liikenteen väylän risteyksessä (kartalla piste 1)
Kartanonkosken ja Tammiston välillä on joukkoliikenneväylä (Tammistontie), jonka reunassa on jalkakäytävä / kevyen liikenteen väylä. Kartanonkosken suunnalta tultaessa tien vasemmalla puolella on Tammiston luonnonsuojelualue ja oikealla puolella omakotitaloja. Viimeisen omakotitalon jälkeen oikealle Haltialan suuntaan lähtee kevyen liikenteen väylä. Saman omakotitalon pihaa ympäröivä tuuhea pensasaita haittaa Kartanonkosken suunnasta tultaessa näkyvyyttä oikealle. Näkyvyys on suorastaan olematon silloin, kun pensaissa on lehdet.
Tammiston ja Kartanonkosken välistä kevyen liikenteen väylää käyttävät päivittäin sadat koululaiset. Koululainen saattaa kävellä ajatuksissaan tai ajaa polkupyörällä joskus kovaakin vauhtia Kartanonkosken suunnasta. Monet vanhemmat ovat nähneet hurjia vaaratilanteita, kun pyöräilijät tulevat kovaa vauhtia Haltialan suunnasta tarkkailematta Kartanonkosken suunnasta tulevia.  
Ehdotus:  Haltialansillalta tulevaa Y:n muotoista kevyen liikenteen väylän risteystä muutetaan siten, että kulku olisi vain ulommasta ”sakarasta”, ei välittömästi pensasaidan vierestä, josta on kulku myös omakotitalon pihaan. Tämä olisi suhteellisen helposti toteutettavissa.

2.      Tilkuntien bussipysäkin sijainti on huono (kartalla piste 2)
Kartanonkosken koulun vieressä on bussipysäkki Tilkuntiellä Helsingin suuntaan Boismaninpuiston kohdalla. Heti bussipysäkin jälkeen on sisäänajo Kartanonkosken koulun ja päiväkodin parkkipaikalle ja vasemmalle lähtee Mamsellintie. Bussipysäkin takana on yhdistetty pyörä- ja kävelytie.
Aamuisin kapealla Tilkuntiellä on vilkas liikenne. Koulujen alkamisaikaan Tilkuntiellä liikkuu paljon henkilöautoja, joista suuri osa tuo lapsia päiväkotiin ja kouluun. Myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on paljon.
Vastakkaisiin suuntiin kulkevat bussit eivät mahdu sivuuttamaan toisiaan Tilkuntiellä, mikä aiheuttaa jonoja. Joskus autoilijat lähtevät ohittamaan bussipysäkille pysähtyneen bussin, mistä aiheutuu vaaratilanteita. Koulun henkilökunta ja oppilaiden vanhemmat ovat nähneet useita vaaratilanteita.
Ehdotus: Bussipysäkki sijaitsee huonossa kohdassa. Tulee selvittää, voidaanko bussipysäkki siirtää liikenteen kannalta rauhallisempaan paikkaan esimerkiksi Tilkuntiellä Kartanonkosken koulun pihan kohdalle tai vielä edemmäksi.

3.      Istutukset haittaavat näkyvyyttä Hagelstamintien ja Tilkuntien risteyksessä (kartalla piste 3)
Tilkuntien ja Hagelstamintien risteyksessä suojatielle Boismaninpuiston puolelta tultaessa on heikko näkyvyys vasemmalle. Boismaninpuistoon on istutettu runsaasti pensaita aivan Tilkuntien viereeen, ja nämä pensaat haittaavat näkyvyyttä. Tilkuntietä pitkin lähestyvät autoilijat eivät näe pieniä koululaisia pensaiden takaa, ja jalankulkijoiden on puolestaan vaikea havaita lähestyviä autoja.
Ehdotus: Istutuksia madalletaan tai poistetaan aivan Tilkuntien vierestä ja huolehditaan riittävästä näkyvyydestä.

4.      Vaarallinen suojatie (kartalla piste 5)
Hagelstamintiellä on Valintatalolta Kartanonkosken koululle päin lähdettäessä yksi suojatie, joka ei ole korotettu. Tämä suunnilleen Illenpihan risteyksen kohdalla oleva suojatie on osoittanut vaaralliseksi. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että monet autoilijat kiihdyttävät vauhtiaan kahden korotetun suojatien välillä. Toiseksi Boismaninpuiston runsaat , aivan Hagelstamintien reunaan asti ulottuvat istutukset peittävät näkyvyyttä.
Ehdotus: Kyseinen suojatie muutetaan korotetuksi, ja viereisen puiston pensaat leikataan mataliksi suojatien kohdalta. Vaihtoehtoisesti suojatie poistetaan kokonaan.


5.      Valimotien suojateille on saatava liikennevalot (kartalla piste 4)
Kartanonkosken ja Tammiston lapset ja nuoret liikkuvat itsenäisesti Valimotiellä ja käyvät muun muassa ostoksilla Valimotien varrella olevissa myymälöissä. Tammikuussa 2015 Tammistoon avataan uusi sisäliikuntapuisto, jonka kohderyhmänä ovat kouluikäiset lapset.
Valimotien alue kauppoineen on suunniteltu pitkälti autoilijoiden ehdoilla. Ostoksille meno polkupyörällä tai jalan on aikuisellekin hankalaa, saati sitten lapsille. Valimotiellä on ainakin kaksi suojatietä risteyksissä, joissa ei ole liikennevaloja. Vilkkaasti liikennöidyn kaksikaistaisen tien ylitys ei ole turvallista edes suojatietä pitkin.
Tienylitys Toys”R”Usin kohta on erityisen vaarallinen. Vaaratilanteet aiheutuvat vilkkaasta liikenteestä ja siitä, että autoilijat eivät noudata liikennesääntöjä. Vain harva autoilija pysähtyy suojatien eteen pysähtyneen auton kohdalla, mikä tekee Valimotien ylittämisen vaaralliseksi. Tammikuun alussa sattui onnettomuus, jossa yläkouluikäinen tyttö loukkaantui suojatietä ylittäessään, kun autoilija ei pysähtynyt suojatien eteen pysähtyneen auton kohdalla.
Ehdotus: Valimotien liikennejärjestelyitä tulee kehittää siten, että jalan ja polkupyörällä liikkuminen olisi nykyistä turvallisempaa. Toys”R”Usin risteyksen kohdalle on saatava liikennevalot.


1 kommentti:

  1. Kiitos hienosta aloitteesta, kaikki nämä kohdat ovat erittäin tärkeitä ja hienosti havainnoituja ja perustelut kohdillaan. Mutta mihin on unohtunut Tammistonkatu? Yhdelläkään Tammistonkadun suojateistä ei ole korotusta ja vaikka alueella on 40 km/h rajoitus niin pitkä suora innoittaa varsinkin kesäisin alueella liikkuvia moottoripyöriä ja useita henkilöautojakin hurjiin ylinopeuksiin suojateistä piittamatta

    VastaaPoista