torstai 30. lokakuuta 2014

Sisäilmatiedotustilaisuus 28.10.Tiistaina 28.10. koululla pidettiin tiedotustilaisuus sisäilma-asioista. Tilaisuus oli informatiivinen ja asiallinen. Kysymyksiä esitettiin paljon, ja niihin saatiin vastauksia.

Ensinnä hyvät uutiset: Kesällä tehtyjen tutkimusten perusteella Kartanonkosken koulussa ei ole varsinaista kosteus- eikä homeongelmaa. Tehdyissä selvityksissä ei ole myöskään havaittu mitään sellaista, mikä viittaisi rakennusvaiheen puutteisiin tai virheisiin.

Oireilujen perusteella rakennuksessa on kuitenkin jonkinlainen sisäilmaongelma, ja oireilun aiheuttajan löytämiseksi tehdään jatkotutkimuksia. Niiden aloittaminen vie oman aikansa, koska kyse on kilpailutettavasta hankinnasta. Jatkotutkimukset käynnistyvät kuitenkin todennäköisesti loppuvuoden aikana. Ne koskevat mm. ilmanvaihtojärjestelmää ja rakenteita. Lisäksi tehdään paine-eromittauksia ja ilmanvuotoselvityksiä, kosteusmittauksia sekä sisäilman VOC- ja FLEC-mittauksia. Mikrobitutkimuksia sisäilmasta tehdään tarpeen mukaan sitten, kun sääolot sen sallivat (käytännössä talvella; lämpimänä vuodenaikana ulkoilman mikrobit heikentävät tutkimuksen luotettavuutta).

Ilmanvaihtojärjestelmän toimivuutta tutkittiin syysloman aikana. Ilmanvaihdon teknisessä toimivuudessa havaittiin selviä puutteita osassa koulun tiloja. Ilmanvaihtokanavat todettiin tutkimuksissa puhtaiksi. Korjaaviin toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi ryhdyttiin välittömästi, ja niitä jatketaan syksyn aikana. Tiedotustilaisuudessa todettiin, että ilmanvaihdon epätasapainoisuus voi hyvinkin olla sisäilmaongelmien aiheuttaja. Ilmanvaihtojärjestelmän osalta selvityksiä tehdään samoin lisää, ja ongelmia pyritään korjaaman.

Tutkimusten perusteella selviää, millaisia korjaustarpeita rakennuksessa on. Isommat korjaukset toteutetaan kesällä 2015, kun rakennus on tyhjillään. Mitään isompia korjauksia ei haluta tehdä lukukausien aikana, koska korjaukset saattavat lisätä ilman epäpuhtauksia ja pahentaa oireiluja.

Syysloman jälkeen koulun tiloihin on asennettu yhteensä 26 ilmanpuhdistinta. Niitä käytetään, kunnes ongelma on ratkaistu, mikäli laitteista koetaan olevan hyötyä. Ensi kokemusten perusteella ilmanpuhdistimet vaikuttaisivat vähentävän oireilua.

Oireilevia oppilaita ja henkilökuntaa on onneksi toistaiseksi suhteellisen vähän. Oireseurantaa jatketaan, ja on todella tärkeää, että vanhemmat ilmoittaisivat lapsensa mahdollisesta oireilusta kouluterveydenhoitajalle. Samalla kun tehdään korjaavia toimenpiteitä, seurataan toimenpiteiden vaikutusta oireiluun.

Linkki koulun sivuilta löytyviin tiedotustilaisuuden esityksiin:

Tilakeskuksen johtajan Pekka Walleniuksen esitys sisäilmatutkimuksista
Kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti